EVAKUERING - SÅ HÄR GÖR DU
De allra flesta av oss kommer sannolikt att leva våra liv utan att behöva lämna hemmet i all hast. Men om du skulle hamna i en sådan situation så vill du kunna agera direkt efter en genomtänkt plan.
EVAKUERING LÅTER DRAMATISKT. Det är det också. Historiskt är det säll- synt förekommande i Sverige. Det är ytterst få som kan berätta om hur det är att evakuera och ännu färre som i närtid har övat att evakuera i någon större skala.
I de allra flesta fall är evakueringen en kortvarig lösning, men du bör ändå ta höjd för att bli borta en längre tid så att du inte slarvar i planeringen.
Vi i Sverige är förskonade från allvarligare naturkatastrofer som jordbävningar, vulkanutbrott och tromber, som får människor i andra delar av världen att lämna hus och hem.
Vi behöver ändå vara beredda på att råka ut för naturfenomen som stormar, snöoväder, översvämningar och skogsbränder som kan tvinga folk att flytta på sig. Det här kapitlet är i stora drag en mental övning där vi spelar upp två sce- narier som väcker tanken och i förlängningen gör att du avsevärt kommer öka din handlingsfrihet. Att du i förväg har tänkt, planerat och förberett gör att du öppnar upp tankarna för nya lösningar. Det kommer inte att handla om att du tar din ryggsäck och drar till skogs för att jaga ekorrar med pilbåge för att överleva. Du ska aldrig hamna där!
Ett mer verklighetsnära scenario är att det brinner i huset och du tvingas utrymma.
Det kan också röra sig om att hela grannskapet är på väg att översvämmas, något vi sett exempel på i samband med snösmältning eller när det på kort tid kommit extrema mängder nederbörd.
Står du förberedd för ett scenario som kräver att du agerar på instinkt kommer du även att kunna improvisera fram lösningar. Ta följande exempel: En transport med giftigt eller explosivt innehåll har vält i ditt närområde. Du behöver ta dig därifrån och vet inte när du kan komma tillbaka. Det föreligger risk för att ditt hem kan förstöras, direkt på grund av en explosion eller indirekt av räddningsarbetet.
Här ger du dig iväg direkt! Greppa den färdiga ryggsäcken och ta med dig familjen för att sätta er i säkerhet på en av de platser ni sedan tidigare valt ut.
I det här läget kan du hamna i en mental brottningsmatch med dig själv. Det kan vara svårt att inse att det gått så långt att du måste lämna hemmet.
Men om du mot förmodan kommer till den här punkten behöver du vara förberedd och verkligen kunna agera.
DIN EVAKUERINGSPLAN
Den förmodligen viktigaste delen i din plan för evakuering är att ha en eller flera destinationer utritade innan du fortsätter.
Eftersom målet är att behålla så mycket som möjligt av det vi tycker är bekant och bekvämt är det naturlig att vi väljer att åka till ställen vi känner till som sommarhuset, föräldrahemmet, släktingar, bekanta, ett närliggande hotell eller någon annan plats där vi kan känna oss lugna och trygga.
Men vart du än planerar att ta dig är det vettigt att ha synkat det med dem du tänker åka till. Troligen kommer det aldrig att bli verklighet, men det är ändå en enkel sak att förbereda. Självklart erbjuder du samma möjlighet för dem, att du och ni finns för dem om det skulle behövas. Vill du ta planeringen ett steg längre kan du underlätta genom att ställa en låda mat och dryck på plats i förväg.
Du kan även låta den här planeringen fortsätta utanför landets gränser.
EVAKUERA FRÅN STÖRRE SAMHÄLLSSTÖRNINGAR
Vi vet inte det vi inte vet!
Rysslands anfallskrig mot Ukraina telegraferades tydligt flera månader i förväg, även om bara ett fåtal gjorde bedömningen att det skulle ske. Men på samma sätt som få kunde förutse de totala effekterna av Covid-19 så vet vi inte vad som kommer härnäst. Att något dyker upp kan vi vara säkra på, men när det ska hända och i vilken omfattning finns det ingen som vet.
Men har vi i förväg tänkt tanken att något faktiskt skulle kunna inträffa, så får vi redan med det ett rejält försprång.
Utöver vinsten med att komma undan omedelbar fara finns det inget positivt med att mot sin vilja tvingas lämna hemmets trygga vrå. Därför är det extra viktigt att vi i förväg har gjort allt vi kan för att genom mentala och fysiska förberedelser öka vår handlingsfrihet.
NÄR SKA MAN STANNA, NÄR SKA MAN LÄMNA?
Om det inte föreligger riktigt akut fara, så att man måste rusa på direkten, är det inte alltid lätt att avgöra rätt tidpunkt.
Har du “tur” kanske du ser faran i tid. Kanske uppstår den på grund av något som kunnat anas, något som utvecklats över tid eller genom spridning. Inte sådär hals-över-huvud-akut, men de egna planerna finns där och alla är med på dem eller redo att låta sig ledas rätt.
Det finns dock ingen mening med att överreagera på varje drama som utspelar sig i nyhetsrapporteringen eller i sociala medier. Det är inte alltid det är så illa som det för stunden verkar. Det gäller att skilja mellan verklig fara och upplevd fara.
Åker du för tidigt kanske faran eller problemen hinner blåsa över. Se det i så fall som ett litet äventyr eller en minisemester. Åker du däremot för sent försvinner kanske tidsfönstret för att evakuera och du tvingas välja bland dina alternativ eller att på stående fot komma upp med nya lösningar.
Det kan också finnas en poäng med att inte annonsera sin avfärd, så att du undviker frågor om din destination, för att du ska slippa vänta och behöva åka när alla andra kan förväntas göra detsamma eller om det finns en hotbild du behöver ta särskild hänsyn till. Kanske är det att föredra att ge sig iväg mitt i natten. Nattetid är det dessutom normalt färre i rörelse och glesare trafik.
Vad du tar med dig ifall du behöver lämna hemmet beror på hur mycket tid du har och i vilken utsträckning du kan använda bil eller andra transportmedel. Kom ihåg att din handlingsfrihet är en avvägning mellan tiden du har på dig och nyttan av eventuella prylar du tycker att du behöver. Ingen pryl kan dock
kompensera för förlorad tid, det är alltid liv och hälsa som går först. Packningen med sånt du inte kan vara utan ska stå klar och gripbar. I den förvarar du din beredskapsmapp med viktiga handlingar eller kopior av dessa, kartor med återsamlingsplatser, kontaktlistan, nödvändiga mediciner, laddare till mobilen, en omgång kläder anpassad för årstiden och någonting att äta och dricka under ett dygn eller så. Varje person i hushållet ska täckas upp, och har du barn så styr du upp detta åt dem, om de inte är stora nog att hantera det själva.
TÄNK PÅ
Behöver du evakuera och har lite tid till godo så passa på att gå på toaletten och se till att ni vätskar upp och tar en bit att äta så att ni håller energinivån uppe.
HUSDJUR
Har du husdjur behöver du planera även för dem. De flesta räknas mer eller mindre som familjemedlemmar. Hur gör du med hundar, katter, fiskar, fåglar, ormar, hästar eller vandrande pinnar?
Mat, vatten, säker transport och möjlighet att rasta djuren är grundläggande behov du måste styra upp.
TILL FOTS
Det kommer kanske inte att gå fort, men när du tar dig fram till fots kan du ta vägar som knappt något annat transportmedel rår på. Du kan också behöva avverka delsträckor till fots. Planerat eller oplanerat. Se till att du är förberedd för detta. Går du med någon du känner väl och har en solid plan för rutten kan ni komma långt.
Men du är förstås utlämnad åt vädrets makter och är beroende av att fylla på både mat och vatten. Det går bara att bära en viss tyngd under en tid innan kroppen blir sliten. Planen var ju att spela ut enkla och säkra kort, som inte sätter dig på pottan i onödan.
Det måste dessutom vara realistiskt. Att ge sig ut och vandra 50 mil eller så från Uppsala till Västkusten, eller vice versa, kanske med ett par små barn är knappast ett förstahandsval!
MED BIL
Du väljer själv vart och när du åker. Hela familjen kan åka tillsammans, det går att få med sig mycket grejor och ni kan ta er relativt långt på en tank. Det går till och med att förse passagerarna med underhållning.
Vad gör du om trafiken står stilla eller om en väg är obrukbar?
Du kan välja att gilla läget, vänta och hoppas, försöka använda någon av dina planerade alternativa rutter och improvisera för att hitta alternativ. Eller så behöver du till och med överväga att lämna fordonet.
En handburen navigator eller bilens GPS är ett utmärkt hjälpmedel och ditt förstahandsval eftersom det är så bekvämt och tillförlitligt. Glöm dock inte kompassen, den funkar även när GPS:en inte gör det.
MED CYKEL
Cykeln är ett underskattat transportmedel som inte kräver vare sig bränsle eller särskilt uppstyrda vägar.
Det kan till och med vara en fördel att ta sig fram för egen maskin, förbi eventuella hinder på de stora vägarna. Dessutom färdas du mer eller mindre ljudlöst.
En av nackdelarna är förstås att du är ditt eget bränsle och om du har en stor familj, kanske med små barn och mycket packning, finns det begränsningar för hur långt ni kan ta er.
Är det inte några enorma sträckor som ska avverkas är det fullt genomförbart, särskilt om du använder cykeln till vardags och musklerna är vana att jobba.
MED BÅT
Vi har gott om vatten i Sverige, och många bor i närheten av sjöar, vattendrag och kuster. Har du tillgång till båt och har god sjövana är det här självklart ett alternativ som kan övervägas om andra rutter visar sig vara svårare eller oan- vändbara.
MED FLYG
Med rätt tajming är flyg ett utmärkt sätt att snabbt komma långt från en farlig plats. Flyget är dock lättpåverkat av yttre faktorer som väder och vind, politiska beslut och flygbolagens egna restriktioner om situationen går över styr, exempelvis vid risk för smittspridning, fientlig aktivitet i regionen eller en gammal hederlig snöstorm.
NYHETSFLÖDET
Håll dig uppdaterad om vad som händer, men var försiktig med att lita för mycket på vad som sägs, delas mun till mun och sprids i sociala medier. Historiskt har dessa kanaler fyllts med felaktig information och ibland även av rena desinformationskampanjer med avsikten att skapa en skev uppfattning av situationer, i syfte att göra folk oroliga och sluta lita på myndigheter, på varandra eller på samhället i stort.
Gör löpande bedömningar av läget för att avgöra vad du behöver göra för att öka dina möjligheter att leva livet enligt plan och minska negativa konse- kvenser av situationen.
Håll dig uppdaterad. Filtrera bort vilseledande information och var inte en del av kaoset. Var en del av det sunda förnuftet.
STEGET FÖRE
Den här posten utgår från kapitlet Evakuering i boken Alltid Före. I boken hittar du mer tips om hur du planerar i förväg, färdiga packlistor och hur du skapar din egen handlingsplan, med färdiga exempel.