Vägen till Para Endurance Race

Genomförde Para Endurance Race 2018 på utsatt tid.

Johan Forsberg

Så förbereder du dig för att lyckas

Packlistan. Träningstipsen. Pannbenet.

Johan Forsberg var en av de få som tog sig i mål på Para Endurance Race 2018 – på utsatt tid. Det är hans tips för att få dig att lyckas med dina förberedelser.

Ett stridspar, 24 timmar, 40 kg packning, minst 7 mil fotmarsch. Detta var den första informationen alla deltagare fick inför premiärtävlingen 2018. Para Endurance Race är en civil variant av Örnmarschen, Fallskärmsjägarnas beryktade prövning och den här utmaningen lockade direkt “Det här vill jag göra”, men skulle en dåvarande 1.e Sgt/Helikoptertekniker ha vad som krävdes för att ta sig i mål? Det här är mina tips för att hjälpa dig att klara PER 19.

Utrustning

Ett par saker som är viktigare än andra. Det första är vad du har på fötterna? Här vill du inte chansa, går fötterna sönder är det kört. Ett par rejäla kängor kommer göra marschen mycket behagligare. Själv använder jag ett par Lundhags Professional II, för jag vill inte behöva tänka på om jag går på väg, i skog, eller rakt igenom ett kärr. En erfarenhet från tävlingen är att det är blött, på sina ställen väldigt blött.

Därefter, ryggsäcken. Du behöver en ryggsäck som är byggd för att klara 30 kg packning utan att skava. En ryggsäck med ett rejält avbärarbälte, för att skona dina axlar. Den ska vara vattentät, alternativt vattenpackad, och det ska få plats mycket saker i den. Se packningslistan nedan.

Träning

Det viktigaste du kan göra inför PER är att vänja din kropp vid lågintensiv påfrestning under väldigt lång tid. Med andra ord, du måste ut och gå. Börja med “kortare” sträckor, men se till att packningen är tillräckligt tung från första start. På så sätt hinner du vänja dig vid vikten.
Jag gick en sträcka  en gång i veckan. Jag började på 15 km och ökade sedan stegvis upp till sista marschen på 45 km. Det tar tid, men du måste lära kroppen. Du måste få uppleva hur det är att gå i flera timmar om du ska ha en god chans att genomföra PER 19.
Ta med dig mat och vatten under dina marschpass, snåla inte på något. Du behöver energin och du behöver vätskan.

Efter passen ska du ta hand om din kropp och dina fötter. Smörj in fötterna varje kväll med mjukgörande kräm, klipp tånaglarna regelbundet och låt musklerna vila.

Packning

Vad ska man ha i ryggsäcken då? Ja du, det är mycket upp till dig själv, men packa den med viktiga saker. Du måste bära ca 20kg packning, så då kan de 20kg iallafall bestå av saker du kan ha nytta av.
Många packade dödvikt under PER 18. Metallskrot, sand, till och med bowlingklot. Jag packade bara utrustning. Jag vill ge dig några konkreta tips.

Prioritera mat och vatten. Du vet inte när du får vatten under PER, och du bör äta hela tiden. Energität mat som är lätt att laga och lätt att äta. Glöm för guds skull inte vätskeersättning och energidryck!
Packa kläder, mycket kläder. Du kommer bli svettig och blöt under marschen. Du måste kunna byta till torra kläder vid behov. Nu menar jag inte bara strumpor och tröjor utan allt, underkläder, byxor, jacka. Rubbet ska du kunna byta. Går du ner i ett kärr vill du kunna ta på dig torra kläder. Om du inte blöter ner dig, så är det ändå vikt.
Ta med sjukvårdsutrustning! Du kommer befinna dig långt från andra människor under marschen, hjälp kan dröja. Se därför till att ha med utrustning för att kunna plåstra om dig och din kamrat. Glöm för övrigt inte fot-tejp!

Pannben

Använd det här som en grundplåt när du planerar dina förberedelser och ditt genomförande så kommer du öka dina chanser att lyckas. I slutändan handlar allt om pannben. Förmågan att pressa dig själv mycket längre än vad du tror att du klarar av. Att tro på din egen förmåga och prioritera dina förberedelser. Slarvar du innan det är dags för start kommer det straffa sig.

Tävlingsmomenten under sträckan ställer stora krav på din uppmärksamhet och den intellektuella spänsten, det går alltså inte att förlita sig blint på pannbenet, utan hjärnan behöver vara skärpt. Inte minst under orienteringsövningarna. Med det sagt, ut och nöt orientering tills du kan inte längre behöver fundera på det.

Jag önskar dig lycka till, och vi ses vid starten!

Johan Forsberg

Deltagare Para Endurance Race 2018

Share this post

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *