Kim Svensson, fotograf är ÅRETS VETERAN 2023

Under måndagskvällen vid Veterandagsfirandet i Stockholm utnämndes utlandsveteranen Kim Svensson till Årets Veteran i ett fullsatt mässtält av Sverker Göranson, ordförande för Sveriges Veteranförbund.

“Vi är oerhört stolta över att utse Kim Svensson till Årets Veteran vars bilder har bidragit till att göra begreppet utlandsveteran och vårt förbund mer känt, sade Göranson i samband med medaljeringen.

“Kims bilder är en viktig del i ett större sammanhang”, sade Sverker och berättade att det är en ära att ha Kim som fotograf i förbundet. Kims berörande bilder berättar många historier, hans kunskap och erfarenhet är enastående när det gäller att fånga stämningen på våra aktiviteter och hans sätt att spegla veterankollektivet är helt unikt.

De flesta känner igen Kim Svensson, Kosovoveteranen och medgrundare av Combat Camera, som mannen i vimlet med otaliga kameror hängande runt halsen på alla evenemang.

Han är alltid redo att fånga ett ögonblick, en känsla, att förmedla kärnan i det han har framför sig. Hans intuitiva förmåga att förutse nästa steg i en komposition gör att resultatet blir närvarande och levande.

Kim Svensson har bidragit med många omslag till Svensk Veteran, och hans bilder har präglat vår medlemstidning i snart 15 år. Han har fotograferat våra medlemmar i alla väder och situationer, från milslånga veteranmarscher genom Sverige till kalla FN-dagsfiranden, soliga Veterandagar, golftävlingar, utställningar, förbundsstämmor och många andra evenemang. Utnämningen av fotograf Kim Svensson visar också den viktiga roll som fotografi spelar i vårt samhälle.
Vi lyckades fånga en märkbart rörd och blygsam Kim Svensson direkt efter prisutdelningen. Han uttryckte sin förvåning över utnämningen och sade: “Jag kan fortfarande inte fatta det. I alla år har jag varit den som har fotograferat Årets veteran, och nu står jag själv här. Det är helt surrealistiskt. Jag känner mig otroligt hedrad och hade aldrig någonsin kunnat drömma om att få denna utmärkelse.
När Sverker ringde mig för att berätta om utnämningen blev jag totalt överrumplad och trodde att han skämtade.Jag är glad att kunna bidra med det jag kan till veteranrörelsen”, säger Kim Svensson.
“Att fotografera handlar främst om att få människor att minnas och återuppleva betydelsefulla stunder”, tillägger han ödmjukt.
Årets Veteran är Sveriges Veteranförbunds finaste utmärkelse och delas årligen ut till någon som har gjort en särskild insats för att uppmärksamma Sveriges civila och militära utlandsveteraner och ge dem den erkänsla och respekt som de förtjänar. Sedan 2005 har Sveriges Veteranförbund utsett Årets veteran.
Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway