• Inga produkter i varukorgen.

JK01

Den bortglömda missionen

SARAJEVO 1992

På bara några veckor förvandlades insatsen från en hoppfull mission som skulle bana vägen för fredsavtalet till ett brinnande inbördeskrig. 

När JK01 rekstyrka anlände till turistmetropolen Sarajevo satt folk på uteserveringarna och drack kaffe i sina solglasögon. Från Sverige och FN var mandatet att upprätta ett högkvarter och bevara freden som slutits mellan Kroatien och Serbien. 

6 april 1992 utsåg sig bosnierna självständiga från Serbien och inbördeskriget var ett faktum. Sarajevo som var stad där serber, kroater och muslimer levde sida vid sida förvandlades snabbt till ett inferno. 

Rekstyrkan som initialt bara var beväpnade revolvrar i kaliber 38 befann sig i nu mitt eldgivningen och fick se sitt uppdrag gå upp i rök. Samtidigt hade allt fler personer med höga positioner inom FN checkat in i staden, och när granaterna började regna in mot bebyggelsen när mörkret lagt sig så förvandlades nätterna till rena evakueringsoperationer. 

Från turistmetropol till inbördeskrig

Kaoset spred sig som en löpeld där frontlinjen mellan bosnier, serber och olika tungt kriminella grupper med kraftig beväpning flyttades från dag till dag. Kvinnor och barn satt fast mellan linjerna utan mat och vatten behövde räddas. 

Andra dagar handlade om att byta omkomna mellan parterna och där lik slussades från ena delen av Sarajevo till den andra. 

Obefintlig kommunikationsutrustning spädde på kaoset och på OP:n var soldaterna helt utelämnade till sig själv. Samtidigt pågick ett politiskt spel på hög nivå med många inblandade, men i staden handlade varje dag om överlevnad, med ett kompakt informationsvakuum. 

Det tog tid att få ner automatvapen för att kunna försvara ställningarna och ha något att sätta emot när striderna blev för närgångna. 

Staden i ett järngrepp

Sarajevo omringat

Urdragning

Det var först senare in i missionen som samband kunde föras inom förbandet. Även fordonsflottan var bristfällig. Till en början fick styrkan låna serbiska polisens jeepar som det stod Militia på, vilket av naturliga skäl fick strykas över och med spritpenna skriva UN istället. Efter en tid in i missionen kom flera Toyota Land Cruisers med tygtak, men dessa togs snabbt över av höjdare inom FN och det som fanns kvar att använda var golfbilar. 

Den 14e maj beskjuts förläggningen Rainbow Hotel med artilleri, granatkastare, pansarvärnsrobotar och automatvapen. Av ren tur kom ingen till skada, men förläggningen gick inte längre att använda och 75% av fordonsparken på parkeringen utanför var utslagen. Det här blev upptakten till urdragningen ur Sarajevo. 

Det var en hårfin balansgång mellan att fortfarande hävda FN-mandet för att övervaka kriget och skydda hjälpsändningar och att snacka sig förbi checkpoints för att evakuera. Skyddet var klent, med enbart softskins för transporter och en enklare splitterväst som inte stod pall för finkalibrig eld. 

KRIGSDAGBÖCKERNA

Den här sidan är vår hylling till den lilla men ytterst betydelsefulla styrka som banade vägen för de betydligt mer omfattande BA-missionerna i Bosnien, men även Makedonien. Under sina sju månader var JK01 stationerade i Sarajevo, Belgrad och Zagreb och här kan du framöver läsa de unika krigsdagböckerna från insatsen. 

jk01

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway