• Inga produkter i varukorgen.

RekylPodden

Kriget i Europa, Försvaret av Sverige, Beredskap, Träning, Veteranstöd, Skogskaffe och allt annat som bygger ett starkare samhälle.

Den prisbelönta RekylPodden bjuder in författare, personer från specialförbanden, äventyrare, programledare, överbefälhavare, jägarsoldater, atleter, utlandsveteraner och andra inspiratörer.

Du hittar podden på Spotify, Apple Podcasts och alla andra ställen.

RekylPodden tog hem en silverplats som Årets Intervjupodd i tävlingen Guldpodden 2023 – Stort tack alla som röstat och alla gäster som gör den här podden möjlig!

Ep. 36 Flygvapenchefen Jonas Wikman - omvärldsläget, att arbeta skarpt och Flygvapnets roll i NATO

Vad tar svenska flygvapnet med sig till NATO-bordet? Hur samverkar vi med andra nationer? Vilka möjligheter öppnar sig långräckviddiga vapensystem för markmålsbekämpning? Hur påverkas uppgifterna när gränsen flyttats mot Ryssland?

Fantastiskt kul och lärorikt att ha med Flygvapenchefen Jonas Wikman med i det här avsnittet med Jon Svärdhagen i studion. Vi hinner även gå in på behovet av avskräckning, Global Eye, och införandet av Gripen E med ny telekrigförmåga. 

Jobb i Flygvapnet

https://t.ly/OIg82

Ep. 35 Beredskap, prepping, jakt och vuxenkollo med Daniel Breitholtz

Nu blir det äntligen mer beredskap i podden. I studion med Jon Svärdhagen har vi med Daniel Breitholtz från Spotify, som också har gjort en resa i familjen beredskap som startade när barnen började växa upp. Jakt, odling i trädgården, vattenrening, EDC och det där med att vara en tillgång för samhället. Men såklart även First Responder och att kunna rädda liv. Och vem ska starta vuxenscouterna?

Stort tack till alla som stöttar Ukraina

Läs om några av våra Ukraina-projekt 

https://rekyl.org/stodet-till-ukraina/

Podden Kompaniet

First Responder

Nya datum: 14 september i Skåne och 5 oktober i Stockholm

Veterandagen 29 maj 

Ceremoni för Balkanveteranerna

980 sjukvårds-kit till Ukraina i samarbete med QM For Ukraine 

https://www.instagram.com/reel/C6RLpsHNG09/?igsh=MW56OW1zandrZzFtYQ==

Ep. 34 Arméchefen Jonny Lindfors om NATO, solidaritet, Artikel 5, vår nya östra gräns och arméns framtid

Ett efterfrågat och efterlängtat avsnitt på temat NATO. I studion med Jon Svärdhagen har RekylPodden med Arméchefen, generalmajor Jonny Lindfors där vi avhandlar Sveriges styrkor i alliansen, Artikel 5, vår nya gräns som flyttat österut, hur Sverige assisterar NATOs långskjutande system, stationering i Lettland och varför Nordkalotten är strategiskt viktigt nu och än mer i framtiden. 

Stort tack till alla som stöttar Ukraina

Läs om några av våra Ukraina-projekt 

https://rekyl.org/stodet-till-ukraina/

Ep. 33 Överlevnad och nya Handbok SERE med David Pilerud, Överlevnadsskolan

Nya Handbok SERE är nu ute (1/3-24) och innebär att årtionden av nya erfarenheter från krigets krav och våra utlandsinsatser nu ska omsättas i kunskaper i överlevnad, dold flykt, motstånd och undsättning. 

I studion med Jon Svärdhagen har vi med David Pilerud från Arméns Överlevnadsskola i Karlsborg. Han har en bakgrund från I22 i Kiruna, K3 och är utlandsveteran. David ingår i Sveriges Personal Recovery-styrka och har nu tagit fram Handbok SERE tillsammans med flera specialister. 

Det finns riktigt många guldkorn i det här avsnittet, inte helt oväntat spelar din fysik och mentala inställning stor roll för din och din grupps överlevnad. Och att övning och erfarenhet spelar större roll än prylar. 

Här hittar du David

Instagram

@david_pilerud_ultra

Ep. 32 Hoten mot Sverige med Johan Wiktorin

Inhämtning, cyberattacker, påverkansoperation och sabotage pågår här och nu. Fientliga stater ökar sina insatser för att uppnå strategiska mål över tid. I studion med Jon Svärdhagen har vi äran att ha med Johan Wiktorin, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, vd för INTIL Group och en lång militär karriär som officer, bland annat för Militärpolisen och MUST. 

Vi dyker in i de hotvektorer som riktas mot Sverige, hur viktig Östersjön och Arktis är, vad Rysslands krigsekonomi innebär, vad händer om Ukraina faller och varför det är bråttom att rusta upp, inte minst civilförsvaret.

Här hittar du Johan

Twitter/X @forsvarsakerhet

info@intilgroup.se

RekylPodden – Silver: Årets Intervjupodd 2023

Ep. 31 Rysk exploatering av migration, presidentvalet i USA och spel som radikaliserings-plattform, Del 2 med Andrea Liebman från Myndigheten för Psykologiskt Försvar.

Fortsättning på avsnitt 29 om hur desinformationen blir allt mer raffinerad, med AI, falska nyhetssidor, och hur en spindelväv av narrativ sprids för att splittra och försvaga väst. Även hur vår NATO-ansökan utnyttjas av Turkiet, Ungern och Ryssland, och vad som står på spel i och med presidentvalet i USA.  I studion med Jon Svärdhagen har podden med Andrea Liebman som är senior analytiker på Myndigheten för Psykologiskt Försvar. Länkar till viktiga verktyg för privatpersoner och journalister hittar du när nedan. 

Verktyg för att möta desinformation, vilseledning och propaganda avsett att skada Sverige

https://www.bliintelurad.se/

Sårbarheter i samhället

https://www.mpf.se/2023/04/27/sarbarheter-i-samhallet-utnyttjades-i-paverkanskampanjen-kring-lvu/

Handbok för journalister

https://www.mpf.se/publikationer/

Myndigheten för Psykologiskt Försvar

https://www.mpf.se/

Ep. 30 Gräsrötterna som stöttat veteraner med 22 miljoner. Nu fyller VRR 10 år! Det här är en en sann rebellrörelse som agerat livräddande för utlandsveteraner.

Allt startade i en Facebook-grupp för att rädda en veteranbroder från ekonomisk undergång för tio år sedan. Genom åren har 22 miljoner samlats in för att stötta utlandsveteraner som hamnat i ekonomisk knipa, inte sällan finns PTSD med i bilden. VRR är en ideell organisation som obyråkratiskt låter medlemmarna Swisha valfritt belopp för att möta upp insamlingsmålen, som ibland kan överstiga 100.000 kronor. Men de går alltid i mål. I det här avsnittet möter RekylPoddens Jon Svärdhagen VRRs ordförande Peter Widenstedt. 

VRR

https://vrr.nu/

VRR på Facebook

https://www.facebook.com/groups/1394760527448908

VRR på Instagram 

@vrr.nu

VRR på Threads

@vrr.nu

Veteranträffen ÖS i Halmstad

https://www.veterantraffen.se/

Veterandagen 29 maj

https://www.facebook.com/veterandagen/?locale=sv_SE

Jesper Lindbloms minne & Camp Valkyria

https://www.jespersminne.se/projekt-veterancenter-2021-2024/

Ep. 29 Rysk propaganda, islamistiska påverkansoperationer och hur vi möter hoten mot demokratin, med Andrea Liebman från Myndigheten för Psykologiskt Försvar.

Håll i er, vi öppnar säsongen med ett högaktuellt avsnitt om propaganda, desinformation och hur påverkansoperationer hotar att trycka tillbaka de västliga demokratierna. Det är såklart ”the usual suspects” Ryssland, Kina och Iran, men även icke-statliga aktörer som vill skada Sverige och Väst. Andrea Liebman är senior analytiker på nystartade Myndigheten för Psykologiskt Försvar och de fick kavla upp ärmarna redan första arbetsdagen för att hantera LVU-kampanjen. 

Verktyg för att möta desinformation, vilseledning och propaganda avsett att skada Sverige

https://www.bliintelurad.se/

Myndigheten för Psykologiskt Försvar

https://www.mpf.se

Ep. 28 Dolt nätverk av investerare stöttar Ukraina med över 100 Miljoner kronor, exklusiv intervju med Jonas, a.k.a. QM For Ukraine

När medias intresse för Ukraina störtdyker är det extra kul att lyfta fram de som fortsätter sitt stöd i det dolda. Jonas, som också går under namnet QM For Ukraine i social medier har sedan Rysslands fullskaliga invasion samlat in avsevärda summor från investerare för att stötta Ukraina privat. Det här är med egna skattade pengar, och nätverket ser sig som investerare i Ukraina frihet och demokrati. 

Nätverket spänner internationellt och främst går insatserna till sjukvårdsmateriel och fordon, men även termiska drönare finns på återkommande listor över önskat materiel från ukrainarna. De har redan stöttat med över 100 Miljoner kronor och tänker fortsätta så länge det behövs.

Det är såklart en ära för oss på REKYL att köra ett till samarbete med QM, där vi tillsammans ser till att skeppa ner massvis med sjukvårds-kit som kommer direkt till soldaterna vid fronten. Varje kit kommer att kunna rädda liv – sjukvård är en stor bristvara. 

Vill du komma i kontakt med Jonas för att bidra med ytterligare kapital för att stötta Ukraina så mejlar du hq@rekyl.org 

Här hittar du Jonas på Instagram

@qm_for_ukraine

Tilde

@addenbrooke

Operation Aid

https://www.operationaid.org/

Svenska bussarna

https://svenskabussarna.com/

Dokumentär 20 dagar i Mariupol 

https://www.svtplay.se/video/jpoRk2x/dox-20-dagar-i-mariupol

SVT Dokumentär om svenskar i Ukraina

https://www.svtplay.se/svenskarna-i-ukraina

Ukraina-skjortan

https://rekyl.org/stodet-till-ukraina/

Ep. 27 Framtidens Hemvärn, NATO och Interflex med Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede

Nya uppgifter, en anstormning med sökande efter invasionen av Ukraina och dessutom utbildning av ukrainska soldater genom Interflex i England. Stridskraften Hemvärnet utgör nästan hälften av Försvarsmaktens personal och har genomgått en stor omvandling på senare tid. 

RekylPoddens Jon Svärdhagen sitter ner med Rikshemvärnschefen generalmajor Laura Swaan Wrede och pratar AI-hot, framtidens uppgifter, hybridkrig, fysiska krav, värdlandsstöd och en massa tacksamhet för alla soldater, arbetsgivare och familjer som gör Hemvärnet möjligt. 

Här hittar du Hemvärnet – Sök!

Forsvarsmakten.se/hemvarnet

RekylPodden tog hem en silverplats som Årets Intervjupodd i tävlingen Guldpodden 2023 – Stort tack alla som röstat och alla gäster som gör den här podden möjlig!

Ep. 26 Till minne av Jesper Lindblom som stupade i Afghanistan 25 november 2005 - med Stefan Jonsson

Jesper stupade under sin tjänstgöring 25 november 2005 när han jobbade i Särskilda Skyddsgruppen, SSG, i Afghanistan. Det här avsnittet tillägnar vi Jesper men även hans anhöriga som grundade stiftelsen Jesper Lindbloms minne för låta hans anda leva vidare. Stiftelsen delar årligen ut stipendier till verksamma i SSG, numera SOG, men de har också varit med att initiera det visionära projektet Camp Valkyria. 

Stiftelsen Jesper Lindbloms minne

https://www.jespersminne.se

Ep. 25 Evakuering av skadade i krigets Ukraina med Elly Reinolds från Operation Aid

Elly Reinolds är specialistläkare och en en av grundarna till Operation Aid som undsätter skadade från fronten i Ukraina. Men hon är också mamma till tre barn. Det här är hennes berättelse om att göra riktig skillnad och det kommer till ett högt pris. 

I det här avsnittet av RekylPodden med Jon Svärdhagen går vi även in på projektet med att köpa in ett gemensamt evakueringsfordon, som kommer utrustas rikligt med akutsjukvårdsmateriel genom QM’s hjälp. Men även om vikten av att öka vår beredskap i Sverige, inte bara som individ utan också som kollektiv.

Om det är en enda sak vi vill att du tar med dig från det här avsnittet så är det att fortsätta stötta Ukraina – hjälp Operation Aid att fortsätta verka. 

OPERATION AID

Var med och stötta driften av evakueringspersonal

SWISH: 12313 93701

Instagram

@operation_aid

Officiell sida

https://www.operationaid.org

Följ QM på Instagram,

@qm_for_ukraine

Snigels välkända produkter hittar du här

www.snigel.se

First Responder – skriv upp dig på listan till kommande utbildning

firstresponder.se

Avsnitt 24 Om krisen eller Kriget kommer och Plan B med Anna Teljfors MSB

4,9 Miljoner hushåll har fått broschyren, men nu står civilsamhället inför nya utmaningar. Med fler krig, terrorism och gängvåld. 

RekylPodden med Jon Svärdhagen snackar motståndskraft med Anna Teljfors. Om att gå från hushållets beredskap till att hela samhället måste ställa om och ställa upp, där även företag behöver en Plan B.

Originalet – Om Kriget Kommer från 1961

https://tinyurl.com/8aaft9fy

Plan B – Förbereda företag

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap–civilt-forsvar/beredskap-for-foretag/

Boken Alltid Före

https://rekyl.org/produkt/alltid-fore-boken/

Rekyls Islandströja

https://rekyl.org/product-category/klader/rekyls-islandstroja/

23 Akutsjukvård i Ukraina med Fredrik Djurklou och Johan Bogg från MSB

Johan Bogg är läkare, fd stridspilot och har varit med att ta hem och implementera TCCC (Tactical Combat Casualty Care) till Försvarsmakten. Fredrik Djurklou är projektledare Internationella Insatser på MSB. 

Tillsammans har de med ett team i Ukraina utbildat instruktörer i akutsjukvård. Instruktörerna i sin tur har utbildat befolkningen, vilket har resulterat i att 40.000 personer nu har kunskapen och färdigheten att hantera livshotande skador, något som är avgörande för att skapa motståndskraft i en land i krig.

RekylPodden med Jon Svärdhagen går ner i detaljerna om insatsen och vad vi kan ta hem för erfarenheter till Sverige. 

Det här avsnittet är ett bidrag till Beredskapsveckan (v.39) där temat är ’Öva’.

MSB’s video Stoppa Blödningen

https://www.youtube.com/watch?v=VId5aQWmCPY

MSB Beredskapsveckan

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap–civilt-forsvar/samlat-stod-till-kommuner/beredskapsveckan/

Vill du komma i kontakt med Johan så finns han här

Johan.bogg @msb.se

First Responder

Se till att ställa dig i kön till nästa utbildning i Blödningskontroll

firstresponder.se

Avsnitt 22 Sju schyssta rätter att laga när strömmen gått med utlandsveteranen och YouTubern Johan ’Matgeek’ Hedberg

När strömmen går och du behöver laga mat så vill du såklart fortsätta äta gott. RekylPodden med Jon Svärdhagen träffar Johan Hedberg som driver YouTube-kanalen Matgeek och snackar om hur du med små enkla trix kan få ut så mycket gott käk som möjligt ur ditt kylskåp och skafferi. 

Nytt för det här avsnittet är att det även finns som video på YouTube på kanalen Matgeek. 

Det här avsnittet är ett bidrag till Beredskapsveckan (v.39) där temat är ’Öva’. Hur ska man tänka när man inte vet hur lång tid det dröjer innan elen är tillbaka? Vilken mat ska man börja med? Vad kan man göra för att förlänga hållbarheten? Hur ska man tillaga? 

Man kan ha hur mycket stuff som helst, men om man inte övar så vet man inte om det verkligen funkar. 

Rätter som gör livet godare när strömmen går

Wrap

Asiatiska helkonserver

Noriblad, dvs torkat sjögräs 

Grytor, t.ex gulasch

Vårrullar med rispapper

Pastagryta, släng i buljong med grönsaker i pastavattnet 

Pastasallad med alla konservburkar

Pasta med tapenad eller pesto

Schyssta ramennudlar, släng kött och grönsaker

Ägg, universalmat

Onigiri med kimchi, ta köttfärsås och dra på lite soja

Här hittar du Johan ’Matgeek’ Hedberg

Avsnittet på YouTube

YouTube-kanalen Matgeek 

https://www.youtube.com/@matgeek

https://matgeek.se/

Instagram

@johanhedberg

Krigshistoriepodden

https://open.spotify.com/show/585Uz4niGrkbN36rPdGiL3?si=2cfe3513925c4f62

Para endurance Race

PARA ENDURANCE RACE 2023

First Responder 30 september 2023, se till att ställa dig i kön för att säkra plats i nästa utbildning i Blödningskontroll.

https://rekyl.org/first-responder/

Avsnitt 21 Kongo-veteranen Glenn Alsten om inbördeskriget och avkoloniseringen i en av Sveriges blodigaste FN-insatser

Kongo-insatsen blev en ny epok för Sveriges utlandsveteraner. För första gången sattes stridande förband in med FN-mandat. Flera dog och många skadades. Glenn Alsten är en av de få kvarvarande Kongo-veteranerna som här berättar om sin tjänstgöring. 

Med det här avsnittet vill vi föra vidare en del av de svenska FN-insatserna som är mindre kända, och låta berättelsen leva vidare precis som den är. Det är också ett tidsdokument från en annan samtid. 

First Responder 26 augusti 2023 är fullbokad, men se till att ställa dig i kön för att säkra plats i nästa utbildning i Blödningskontroll.

https://rekyl.org/first-responder/

Avsnitt 20 Stridssjukvård i Afghanistan och hur det är att komma hem till det civila mörkret med Jörgen Nyqvist

Ambulanssjuksköterskan Jörgen lämnade en stor familj bakom sig och åkte till Afghanistan 2011. Han beskriver det som att komma hem, det var en värld han trivdes och kunde göra nytta. Men det svåra var att komma hem igen. Stor igenkänning för många utlandsveteraner i det här avsnittet, och en insyn i hur Jörgen bearbetat sina upplevelser. 

26 augusti 2023 kör vi kurs i att stoppa blödning i Stockholm, First Responder, där Dr Rickard Ånell är instruktör, kursen är på 4 timmar – https://rekyl.org/first-responder/

Veteranmottagningen Uppsala

https://www.akademiska.se/for-patient-och-besokare/hitta-pa-sjukhuset/a-till-o/veteranmottagningen/

VRR

https://vrr.nu/

Gula Bandet

http://www.gulabandet.se/

Avsnitt 19 Hybridhot och varför kriget i Ukraina kommer ta tid med Fredrik Löjdquist, Chef Centrum för Östeuropastudier, militärtolk, fd diplomat i Moskva och Wien.

Fredrik är utbildad militärtolk på Tolkskolan i Uppsala, har en bakrund som Svensk ambassadör för OSSE, och diplomat i Vilnius, Moskva och Wien och har dessutom varit Sveriges ambassadör för Hybridhot på Utrikesdepartementet. Idag är han Chef på Centrum för Östeuropastudier. I det här avsnittet med Jon Svärdhagen benar vi ut Hybridhoten som pågår parallellt med kriget i Ukraina och att det är Rysslands intentioner och ambitioner som avgör de hot vi möter just nu.

26 augusti 2023 kör vi kurs i att stoppa blödning i Stockholm, Rekyl First Responder, där Dr Rickard Ånell är  instruktör, kursen är på 4 timmar  https://rekyl.org/first-responder/

Här hittar du Fredrik på Twitter

https://twitter.com/FLojdquist?s=20

Avsnitt 18 Akutsjukvård, TCCC och träning med Rickard Ånell, Läkare, forskare på KTH, Fallskärmsjägare, SIG och aktuell med Elitstyrkans hemligheter

Rikard började som sjukvårdare på Fallskärmsjägarna och är idag forskare på KTH, läkare och medicinskt ansvarig på SAAB. Däremellan har han tagit operatörer till SIG, SSG, SOG och stridspiloter. Han var även med att ta in stridssjukvårds-upplägget TCCC till Sverige och är nu aktuell i Elitstyrkans hemligheter. RekylPodden med Jon Svärdhagen träffar Rickard Ånell och snackar sjukvård och träning i ett riktgt spännande avsnitt.

Det ser ut som att vi nu kan köra igång en kurs i att stoppa blödning med riktigt erfarna instruktörer, kursen är på 4 timmar – https://rekyl.org/first-responder/

Här hittar du Rickard

http://www.medicalsolutions.se/

Avsnitt 17 SSG, Extremsport och mindset med John Karlsson, världsmästare i Adventure Racing

John sökte direkt efter Kustjägarskolan till Särskilda skyddsgruppen, han var den yngsta någonsin att antas till SSG. RekylPodden med Jon Svärdhagen träffar John Karlsson och snackar träning, mindset, och vad som krävs för att bli bästa laget i Adventure Racing World Series. 

Länkar

John på Instagram

@john_karlsson_official

Avsnitt 16 Geopolitik och kriget i Ukraina med Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring och Afghanistan-veteran.

I studion med Jon Svärdhagen har vi med oss Oscar Jonsson som har synts flitig i media i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Oscar är doktor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan med inrikting på rysk militärstrategi och nu även aktuell med boken ’Hotet från Ryssland’. Vi tittar på de stora pusselbitarna i kriget där allt fler länder dras med och blickar framåt mot 2024 om effekterna för Sverige, vårt närområde och ytterst världen. 

Länkar

Boken ’Hotet från Ryssland’

https://www.adlibris.com/se/bok/hotet-fran-ryssland-9789180022767

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

 

Avsnitt 15 Ulf Henricsson, Sheriffen i Vareš, BA01 Bosnien 1993-94

BA01 i Bosnien-Herzegovina var en av de hårigaste svenska insatserna under FN-mandat. Ett mandat som innebar fredsframtvingande. I RekylPoddens studio möter Jon Svärdhagen överste Ulf Henricsson, som ledde styrkan NORDBAT2 mitt i inbördeskriget i mellan bosniaker, kroater och serber. Han fick epitet Sheriffen i Vareš efter hårt men rättvist agerande när det hettade till. 

Länkar

Boken ’När Balkan brann’

https://artiklar.pennanochsvardet.se/10vb2l53-nar-balkan-brann

 

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

 

Avsnitt 14 Årsdagen av fullskaliga invasionen av Ukraina med Ulf Henricsson

Under inspelningen av avsnittet med BA01 med Ulf Henricsson så hann vi såklart komma in på kriget i Ukraina, så vi passar på att släppa det separat på årsdagen för Rysslands fullskaliga invasion.

Länkar

Boken ’När Balkan brann’

https://artiklar.pennanochsvardet.se/10vb2l53-nar-balkan-brann

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

 

Avsnitt 13 med Johan - instruktör i Bakhmut, Ukraina, del 2

Det drar ihop sig i Bakhmut nu när marken börja frysa till, räkna med en kärv vinter.
Johan gjorde det som många tänkte den 24 februari 2022, han avrustade från försvarsmakten och gav sig ner till Ukraina för utbilda soldater på plats. Med facit i handen så fungerar den svenska utbildningen riktigt bra och våra vapensystem levererar över förväntan. Men det är samtidigt svår misär i Ukraina och vi kliver ner i leran och får höra om vad som fungerar och inte fungerar. Det här är fortsättningen på en lång intervju, den avslutande del 2.

Stötta Johan
https://www.gofundme.com/f/johan-ljungfeldt-i-ukraina

Länkar

Operation Aid

https://www.operationaid.org/

Pick-up Jonas

https://www.facebook.com/jonas.matern

Blågula bilen

https://blagulabilen.se/

Okänd Soldat

https://twitter.com/OkandSoldat

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

 

Avsnitt 12 med Johan, instruktör i Ukraina, om kriget, utmaningarna och vad vi kan ta med oss hem, del 1

Johan gjorde det som många tänkte den 24 februari 2022, han avrustade från försvarsmakten och gav sig ner till Ukraina för utbilda Ukrainska soldater. Med facit i handen så fungerar den svenska utbildningen riktigt bra och våra vapensystem levererar över förväntan. Men det är samtidigt svår misär i Ukraina och vi kliver ner i leran och får höra om vad som fungerar och inte fungerar. Det här blev en lång intervju, så den är uppdelad i två delar.

Stötta Johan
https://www.gofundme.com/f/johan-ljungfeldt-i-ukraina

Länkar

Operation Aid

https://www.operationaid.org/

Pick-up Jonas

https://www.facebook.com/jonas.matern

Blågula bilen

https://blagulabilen.se/

Okänd Soldat

https://twitter.com/OkandSoldat

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

 

Avsnitt 11 med Mikael Tornving om Ryssland, Ukraina och Hemvärnet

Uppfriskande avsnitt med en skopa humor blandat med mått av allvar. Micke är komiker, skådespelare, programledare, men också veteran och en bakgrund som officer i Hemvärnet. I detta avsnitt av RekylPodden med Jon Svärdhagen i studion går vi såklart in på omvärldsläget och varför det verkar vara så svårt för Ryssland att vara den där trevliga grannen och hur tjock offerkofta man egentligen kan sticka. Men också om styrkor och svagheter med vårt Hemvärn. Och mycket mer.

VRR

www.vrr.nu

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 10 om "Konsten att döda och överleva" med major David Bergman

Kan alla bli onda? Det här är ett spetsigt avsnitt som tål att reflekteras över. När fred och frihet inte längre är självklart behöver vi också diskutera den osminkade verkligheten. RekylPodden med Jon Svärdhagen träffar David Bergman och avhandlar den dubbeleggade människan, den som är beredd att döda. Vilket också leder oss in i krigets Ukraina. 

Här hittar du boken Stridens psykologi – Konsten att döda och överleva

https://www.adlibris.com/se/bok/stridens-psykologi-konsten-att-doda-och-overleva-9789144159393

Passa på prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 9 om framtidens stridsflygförmåga med Jussi Halmetoja

Ep. 9 Framtidens flygstridsförmåga och varför Sverige lyckas göra så jävla bra stridsflygplan med Jussi Halmetoja SAAB

REKYL besökte SAAB tidigare i höstas och fick testa Gripen E-simulatorn, och RekylPodden med Jon Svärdhagen passade såklart på att spela in ett avsnitt med Operations Adviser Jussi Halmetoja. Vi snackar om framtidens flygstridsförmåga, hur unikt Gripen-systemet är varför lilla landet Sverige lyckas göra stridsflygplan av absolut världsklass. 

www.saab.com

Passa på prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 8 om omvärldsläget, beredskap och evakuering med Hans Ilis-Alm

Kustjägare, Attackdykare, FJS och därefter en av dem som byggt upp det svenska specialförbandssystemet, där han senare var chef för SSG. Hans har en gedigen militär karriär bakom sig både i Sverige och USA. Idag är han lärare på Försvarshögskolan och aktuell med skriften ”Är du beredd? Råd & tips för hushållets krishantering” 

Vi dyker in i vilka utmaningar vi står inför i Sverige, men också globalt, och vad man som individ kan göra. Hans delar också med sig om erfarenheten från att evakuera från en tornado. 

Här hittar du Hans

https://stratingency.se/

https://www.bokus.com/bok/9789189480155/ar-du-beredd-rad-tips-for-hushallets-krishantering/

Passa på prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – och ge gärna betyg, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 7 om produktutveckling och att leta investerare

Premiären där Rekyl för första gången är samlade i samma studio. Vi växer och söker kapital och kunskap för att ta företaget till nästa nivå så att vi kan fortsätta bidra till ett starkare samhälle. Vi ser trenden där vi gör mer skillnad ju bättre vi blir som bolag. Följ med i våra tankar kring kommande produkter och andra hyss vi vill genomföra. 

Känner du att det här var precis ditt avsnitt och vill hjälpa oss framåt så mejla oss på hq (@) rekyl.org

Prenumerera på podden och ge gärna betyg, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 6 - Para Endurance Race 2022 med Thomas Hagman

Äntligen ett avsnitt om den magiska tävlingen Para Endurance Race. Tävlingen som bygger på den legendariska Örnmarschen, minst 70 km på 24 timmar ska klaras av med 40 kg gemensam vikt i stridsparet och samtidigt lösa uppgifter längs vägen. Vi snackar med Thomas Hagman, fd chef för Fallskärmsjägarskolan och medgrundare till tävlingen. Vad är det för utmaningar? Vilka är det som klarar av tävlingen? Hur ska man förbereda sig?

Finfina länkar

https://paraendurance.org

https://www.fallskarmsjagarna.se

https://www.facebook.com/groups/paranedurancerace/

Prenumerera på podden och ge gärna betyg, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 5 med LöparLarsson, ultralöpare och fallskärmsjägare

Rune Larsson a.k.a. LöparLarsson är svensk ultralöpnings fader med ett helt episkt track record, här är ett axplock:
10 000 meter: 30,35,7
Vunnit Spartathlon 1987, 1988 och 1993. Fullföljt Spartathlon 10 gånger.
Marathon: 2:18,38
100 kilometer: 6:43,36 (svenskt rekord mellan 1987 och 2009)
Sprungit tvärs över Amerika utan support från San Diego till Sandy Hook i New Jersey
Sprungit från Sagres i Portugal till Trollhättan
Rott över Atlanten från Teneriffa till Barbados
24-timmarslöpning: 262 km 640 meter (nordiskt rekord 1986 – 2017)
Paddlat kajak från Trollhättan till Åbo i Finland

Här hittar du Rune
https://www.loparlarsson.se
rune@loparlarsson.se
Bok: Löparglädje

Ljudchef Andreas Almström

Prenumerera på podden och ge gärna betyg, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 4 med utrikeskorrespondent Stefan Borg om Ryssland och Ukraina

Stefan Borg har rapporterat i direktsändning från väldens alla hörn och inte minst från krigs- och konfliktområden, nu senast från Ryssland och Ukraina. Genom åren har han varit på plats när nutidshistoria skrivs och har upplevt människors öden på nära håll som utrikeskorrespondent. Stefan berättar även om fördelarna med en militär bakgrund i sitt jobb. För några år sedan blev han känd över hela världen när ett inslag från Klagomuren i Jerusalem gick viral. 

Du hittar Stefan på instagram: @borg_pix

Ljudchef Andreas Almström

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 3 med författaren Lars Wilderäng

Lars Wilderäng är prisvinnande och bästsäljande författare som även är välkänd genom bloggen Cornucopia? som avhandlar försvarsfrågor, ekonomi, energi och beredskap. 

I dagens avsnitt av RekylPodden med Jon Svärdhagen i studion snackar vi framförallt om Rysslands krig i Ukraina och vilka effekter det får för Ukraina, Europa, Sverige och ytterst världen. 

Lars är även aktuell med den kommande spion- och agentromanen Kungshjärta. 

Här hittar du Lars Wilderäng

https://cornucopia.se

https://www.bokus.com/bok/9789113113432/kungshjarta/

Twitter @cornubot

Instagram @larswilderang

Ljudchef Andreas Almström

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 2 med Jeppe 'Bella' Berlin, fd Särskilda operationsgruppen SOG

RekylPodden sitter ner med Jesper ’Bella’ Berlin som har tjänstgjort i Särskilda operationsgruppen och nu aktuell med teveserien Elitstyrkans hemlighet som har säsongsavslutning. Vi diskuterar livet i SOG, vad som krävs för att lyckas i Elitstyrkans hemlighet, veteranstöd, vikten av mental inställning, livet efter den militära karriären och vad som är favoritsnacksen i fält. 

Länkar

https://finalcut.se

https://invidzonen.se

https://www.tv4play.se/program/elitstyrkans-hemligheter-sverige

Ljudchef Andreas Almström

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

Avsnitt 1 Sverker Göranson, fd Överbefälhavare

Rekylpodden möter Sverker Göranson, förre ÖB och nu ordförande för Sveriges Veteranförbund. Vi går in på utlandsveteraner med perspektiv från Sinai och Kongo hela vägen till dagens situation där vi mer eller mindre har veteraner som löser skarpa uppgifter i Sverige. Men också hur synen på sveriges veteraner har ändrats i samhället och en snabb reflektion av hur kriget i Ukraina påverkar Sveriges försvar. 

https://www.sverigesveteranforbund.se

https://invidzonen.se

https://mwgroup.se

Ljudchef Andreas Almström

Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt – Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway