• Inga produkter i varukorgen.

STÖDET TILL UKRAINA

TILLSAMMANS MED DIG KAVLAR VI UPP ÄRMARNA

Kriget i Ukraina pågår här och nu och påverkar hela västvärlden. Ända sedan starten 24 februari har REKYL valt att stötta Ukraina genom överskottet av försäljningen i butiken. Det är tack vare dig som handlar här som allt detta är möjligt. 

Här följer du pågående insatser och kan även kolla på tidigare genomförda insatser. 

 

1.762 sjukvårds-kit till Ukraina

Det här är helt enkelt ett fantastiskt styrkebesked för det massiva stödet till Ukraina. När vi summerade antalet sjukvårds-kit efter julhelgens kampanj var vi tvungna att kontrollräkna både en och två gånger. Det ska också sägas att det här sänkte vår produktionslina som många av er säkert redan märkt 😅 Vi ber om ursäkt för att det tagit sån tid att få ut allt, men det var helt magiska proportioner. Mängden livräddande sjukvårds-kit som redan nått soldaterna vid fronten är respektingivande. Stort jäkla tack alla som varit med och stöttat 🙏

Det är inte orimligt att det här är den fetaste uppradningen av IFAK som finns på YouTube, dubbelkolla gärna. 700 stycken, där varje ficka innehåller livräddande materiel till ett värde norr om 3.000 kr. https://youtu.be/7LewHJpcOBE

 

 

Över 600 Sjukvårds-kit till Ukraina

Årets julklapp blev helt klart ett sjukvårds-kit som går direkt till de ukrainska soldeterna vid fronten. I ett samarbete med QM For Ukraine kör REKYL en julkampanj som innebär att vi skeppar ett sjukvårds-kit för varje tischa såld fram till och med 27 december 2023. Men också vad som helst över 350 kr = 1 sjukvårds-kit. Och ett köp över 700 = 2 sjukvårds-kit.

Varje kit är fyllt med premium-produkter som kommer kunna rädda liv, till ett värde av mer än 2.000kr:

1 Tryckförband
2 Dauerbinda
3 Sårpackning H&H
4 Tejp
5 Dekompressionsnål
6 Celox Rapid hemostatiskt förband
7 Snigel-ficka
8 Tourniquet CAT Gen7
9 Chest seal

Evakueringsfordon

Som du säkert vet går det skytteltrafik från fronten med skadade varje dag. Priset i människoliv är högt för Ukraina när de tar tillbaka terräng och driver bort ryssarna.

Men är det något som Ukraina har så är det många frivilligorganisationer som kavlar upp ärmarna. Inte minst för att faktiskt försöka ta hand om skadade så att de överlever och i bästa fall kan återgå till striden efter att de fått vård. 

Tillsammans med Operation Aid har REKYL köpt in ett evakuerings-fordon, sk Casevac, som klarar av terrängen vid fronten, för att så snabbt som möjligt åka från den omedelbara faran och möta upp med ambulanser eller motsvarande för mer kvalificerad vård, sk Medevac. 

Fordonet är terränggående och kan ta med sig flera skadade. Det köptes in och servades i Polen och är redan i tjänst. Operation Aid har försett fordonet med en egen driver och en sjukvårdare. De kommer löpande att rapportera antal skadade och vilka skador de tar emot och evakuerar. 

Fordonet är enkelt att serva på plats i Ukraina och tar sig fram även i risig terräng. En av fördelarna med detta fordon är att det finns plats för många skadade och även plats för sjukvårdare.

 

Dessutom har fordonet fyllts till bredden med livräddande utrustning som tourniqueter, blodstoppande förband mm till ett värde som motsvarar hela bilens inköpsvärde, tack vare @qm_for_ukraine som du hittar på Instagram.

Mera kläder

Efter närmare två år av krig är det brist på i princip allt. Det är fortfarande familjer och byar som evakueras undan striderna och städer träffas av ryssarnas terrorbombningar av civila. Frivilligorganisationerna gör vad de kan för att få ut kläder och förnödenheter. Och just kläder går snabbt för oss att fixa. Både när vi testar nya motiv och ibland under produktion så kommer det ut tryck som inte blir så som vi vill ha dom och då lägger vi dom helt enkelt i vår ”Ukraina-låda”. Så fort den är fylld så blir den upphämtad och får följa med de veckovisa transporterna som går från Sverige genom olika samarbeten. 

Kläder till sjukhus

Nu när kriget pågått länge så råder det brist på det mesta. Inklusive kläder. Inte minst på sjukhus där det kommer in allvarligt skadade, med uppklippta uniformer som behöver vård. Men det finns inga lager av hela och rena kläder längre som soldaterna kan ta på sig. Och på vintern är det kallt inomhus. 

Vi har skeppat ner över 1200 helt nya plagg och skickar löpande fler kläder. Det här är enkelt för oss. Kläder är det vi jobbar med om dagarna och för oss är det en förmån att få hjälpa till även här. Vi har flera transporter ner till Ukraina som ser till att kläderna hamnar där de ska.

Vi har flera transporter ner till Ukraina som ser till att kläderna hamnar där de ska. I början av kriget var det mest ukrainare som löste logistiken, men efterhand är det fler och fler svenskar som numera kan navigera sig rätt i egna kontaktnät och genom gränsen Polen/Ukraina. 

Ullflanellskjortan - Rekyl öppnar tillverkning i Ukraina

Det finns många sätt att stötta Ukraina på. Men att bygga styrka och uthållighet från insidan slår det mesta. Vi gav oss fan på att det skulle gå att tillverka kläder i Ukraina, mitt under brinnande krig. Och vi skulle ta hela den ekonomiska risken. Men det fick det vara värt, för om vi kan injicera kapital in i landet och bidra till fler arbetstillfällen så kommer landet ytterligare stärkas i sin kamp för fred, frihet och demokrati. 

Har det varit enkelt? Nej. Har det varit värt det? Jajjemen. Och vi kommer fortsätta utveckla våra nätverk i landet. 

Ukraina-kaminen

Vintern 2022 blev riktigt bister i Europa på grund av en kaosartad urdragning ur det ryska energisystemet. Men bistrast blev den för Ukraina som dessutom utsattes för massiva terrorbombningar av både civila och energisystemet. Många blev utan el och alla hade inte tillgång till kamin för att värma sig, laga mat och rena vatten. 

REKYL krokade arm med stora delar Sveriges tillverkningsindustri för att på enklaste sätt producera fällbara kaminer i platta paket ner till Ukriana. Det blev snabbt en mycket större apparat än planerat då alla insatser skulle koordineras. 

MRE och frystorkat

En återkommande förfrågan är mat för spaningspatruller, där behövs käk som snabbt kan lagas på egen hand, allra helst utan att avge värme som syns av fiendes drönare. Och här kommer mjukkonserver in, eller MRE som de också kallas. 

Vi samlade ihop vad vi hade och fick även fin hjälp från hemvärnssoldater som samlade ihop överbliven fältmat. Mat finns i princip tillgängligt över hela Ukraina och är oftast ingen bristvara, utom vid frontnära områden. Men för de som jobbar som frivilliga nära fronten, och de som lever där, så har färdigmat ibland varit avgörande för att kunna klara dagar av evakuering. 

Terrängbil 30

När många hjälps åt åstadkommer vi underverk. Tillsammans med många andra som kavlar upp ärmarna går det att samla ihop pengar för att köpa loss riktiga arbetshästar. Som här till exempel när en Terrängbil 30 stationeras i Ukraina där den tar sig fram på vägar som få andra hjulgående fordon klarar av. 

Generellt tar fordonen mycket stryk på vägarna som tar eld från artilleri och drönare. De kräver löpande service och många går helt enkelt sönder bortom räddning av det hårda slitaget. Men den här bjässen står sig än. Och den är dessutom hyggligt enkel att meka med. Om det är något som Ukrainarna är bra på så är det att meka och hitta lösningar. 

Sveriges militära stöd

Första hjälpen

Kriget kostar oerhörda mängder människoliv. Det är konstant brist på akutsjukvård. Så när vi får möjlighet att skeppa ner materiel som gör vi det. Den här gången i samarbete med Operation Aid. Allt som kan ta hand om främst splitterskador från artilleri är hårdvaluta, tourniqueter, chest seals, sårpackning och tryckförband. 

Fordon & diesel

Det är många Ukrainare som bor och jobbar i Sverige som också hjälper till att få logistiken att fungera. Vi vågar påstå att det är summan av alla frivilliginsatser som gör att många människoliv kan räddas och utsatta familjer som kan få förnödenheter.  

En av de första transporterna ner till Ukraina 2022

Med tiden har vi kunnat ligga steget före och i princip vetat vilken typ av utrustning som har högst prioritet. Årstiderna styr behoven för både civilbefolkningen och Försvarsmakten.

Skyddsvästar, hjälmar, bränsle och fordon

Detta stod högst upp på listan i krigets inledningsskede. Tyvärr tog det inte lång tid innan det ropades på sjukvård. Pickups och bränsle var det enklaste att få tag på. Skyddsvästar och hjälmar tog desto längre tid, för lagren var tömda och det blev till att förhandla med olika tillverkare för att få skyddsutrustningen levererad. Som tur är har vi rådigt kontaktnät här på REKYL så vi kunde skeppa ner skyddsvästar som ”blivit över”. 

Stötta Ukraina, en tischa i taget

Fordon, fordon fordon

Det är ständigt stort behov av fordon som pallar med risiga vägar, som kan transportera sjukvård, skadade, drönare, kaminer, mat, vatten, folk som behöver evakueras, ja listan fortsätter i det oändliga. 

När fordonen köps in är det en delikat avvägning mellan pris och kvalitet. Är fordonet undermåligt från början så spelar det ingen roll om det var billigt, för då är det pangar i sjön. Är det för dyrt och och senare tar en träff, så är det också dåligt. Men när det väl kommer till kritan så är det ändå förbrukningsmaterial tyvärr, men fullt nödvändiga för att hålla försörjningslinjerna öppna. 

Tillsammans med dig fortsätter stödet till Ukraina så länge det behövs.

Vill du stötta frivilligorganisationer direkt så rekommenderar vi bland annat Operation Aid  PowerUp Ukraine

 

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway