DIN PERSONLIGA FRIHET

Det är en stor förmån att få leva i ett fritt och demokratiskt land som Sverige. Många gånger tar vi det för givet att vi ska få tycka och uttrycka vad vi vill, älska vem vi vill och rösta på vilka vi tycker ska leda landet. För oss är det en del av vardagen och inget vi reflekterar över särskilt ofta. 

Alla har inte den lyxen, och det går fort att få sin personliga frihet begränsad. 

SAMHÄLLET I STORT MÄRKER KNAPPT av det, men för den som blir av med jobbet, blir sjuk eller separerar kan det snabbt eskalera och dra igång en ned- åtgående spiral, där främst ekonomin tar stryk, men även den mentala hälsan. Kan vi parera detta med ett socialt nätverk, en ekonomisk buffert och en kropp i balans, har vi större chans att bryta trenden och komma igen snabbare. 

Det är mycket värt att kunna falla tillbaka på en uppbyggd och vårdad per- sonlig beredskap som finns där utan att vi egentligen behöver tänka på den. Vår frihet är i allra högsta grad subjektiv, och det går alldeles utmärkt att hitta glädje även när det blåser snålt. Redan vetskapen och med det inställningen att allt går att lösa är mycket värd. 

Ett annat, proaktivt sätt att tänka finns det flera exempel på. General James Mattis från amerikanska marinkåren fick en gång frågan i nyhetskanalen CBS om vad som höll honom vaken om nätterna. “Ingenting” svarade Mattis “Jag håller andra vakna om nätterna.” 

Det finns möjligheter i livet som bara verkar dyka upp när man går en bit, eller rent av en bra bit utanför komfortzonen och vågar expandera sina vyer snarare än att reagera på vad andra ägnar sig åt eller tycker. 

För det finns egentligen inget tak, ingen gräns för hur långt du kan nå, och det finns inte heller något som begränsar din handlingsfrihet om det oväntade skulle inträffa – så länge din inställning är expansiv snarare än reaktiv. 

Att öka den personliga friheten handlar om att vara tydlig med vad man vill och framför allt varför man vill det. Det är först när du vet varför som du är beredd att gå så långt som krävs. 

Frihet är inget för den late 

För dig som vill ta kommandot över ditt eget liv och skaffa dig ett övertag så finns boken Alltid Före, nu tryckt i andra upplagan. Finns att beställa så länge lagret räcker. 

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway