• Inga produkter i varukorgen.

Tips för att hantera det oväntade

Byxfickor, ryggsäck, handväska eller en enkel bag. Det du har på dig i fickorna eller det du har med dig varje dag är ett medvetet eller omedvetet sätt att möta dina behov, men det sätter också ribban för önskad kapacitet. 

Det är många som hört av sig genom åren om det här med EDC, Everyday Carry. Begreppet myntades i USA för länge sedan och har seglat upp i främst beredskapssammanhang. Fenomenet i sig är inte nytt. Kvinnor har sedan lång tid tillbaka legat i framkant här, genom användandet av handväskan för att ha med sig prylar som är bra att ha i vardagen. 

Men innan vi sätter igång så passar vi på att slänga in en liten brasklapp, vi ger inga allmänna rekommendationer här, utan det som skrivs ska ses som en del av dina reflektioner av vad du behöver för att underlätta din vardag. Det är du själv väljer nivån. 

För några är det så enkelt som nycklar, plånbok och en mobil i fickan. För andra har det utvecklats till en konstart i att bära med sig prylar för att täcka tänkbara scenarion. 

Ett enkelt sätt att börja är fundera över vilken önskad kapacitet man eftersträvar. 

I exemplet med nycklar, plånbok och mobil kommer de allra flesta kunna ha en helt bekymmersfri vardag för att det finns kaffe, lunch och laddsladd på jobbet. 

Och självklart så anpassas det efter omständigheterna, till exempel om man ska ut och resa i jobbet och behöver dator och annan teknik, eller ska resa utomlands, bege sig ut på vandring i fjällen i en vecka eller behöver åka till akuten med ett barn. 

Vill du ta höjd för en ökad kapacitet så tänker du till på de scenarier du vill möta upp. Här några exempel:

Det är vinter, du blir sen på jobbet och på vägen hem är det en trafikolycka som orsakar timslånga köer.

Det blir strömavbrott när du besöker ett varuhus eller åker tunnelbana och det blir alltså helt svart. 

Kommunaltrafiken du vanligtvis använder för att ta dig hem från jobbet har slutat att gå och det finns ingen information mer än ”Vi jobbar på en lösning”. 

På semestern i ett varmare land kommer inte den förbokade minibussen och plockar upp familjen, som precis varit på lättare vandring i det vackra men karga landskapet. 

En trafikolycka inträffar precis när du ska gå över ett övergångsställe, en mindre lastbil och en cykel är inblandade. 

I butiken du ska handla i har kassasystemet gått ner och kan inte ta emot betalning via kort. Det finns inga andra butiker i närheten. 

Utan att gå in på lösningar på alla scenarierna, för det finns lika många svar som individer, så är det här sånt som händer i olika omfattning. Men det får också helt olika effekter beroende på vilken kapacitet man planerat för. 

Precis som vi skriver i boken Alltid Före så planerar du för parametrarna vad som är sannolikt och vad som får allvarliga konsekvenser om något inte hanteras. En no brainer när något är sannolikt och får allvarliga konsekvenser om det inte hanteras är t.ex att dagligen behöva en medicin och inte ha den enkelt tillgänglig. 

Nu när några av fundamenten för everyday carry-tänket är avklarade så passar vi på att lista upp några saker som kan underlätta din vardag.

 • Mobil
 • Laddare till mobil
 • Nycklar
 • Plånbok: kort, cash, körkort, kontaktuppgifter
 • Batteripack + sladdar
 • Vatten + möjlighet att rena vatten
 • Kompass
 • Ficklampa/pannlampa
 • Tändare och/eller tändstål
 • Lättare sjukvård: Plåster, sårtvätt, smärtstillande, elastisk binda
 • Akutsjukvård: Tourniquet, tryckförband, sårpackning, hemostatiskt förband, vinylhandskar, Minneskort + AT-MIST, chest seal, sax. 
 • Solskydd: keps, solglasögon
 • Värme: Mössa, vantar, buff, ullsockor
 • Anteckningsmateriel: penna, papper
 • *Många liknande listor lägger till kniv eller multitool här, men tänk på att knivlagen gäller, så googla vad som gäller. 
 • Klocka

Vill man sedan utöka sin kapacitet, t.ex genom lång förflyttning så är det bara att lägga till vätska och energi. Elektrolyter, frukt och powerbars. Det är också vettigt att ta höjd för väder, där en windbreaker eller regnjacka avsevärt kan utöka handlingsfriheten. Även en lätt merinoullströja att bära underst. Handskar är också värdefullt om du behöver jobba med händerna.

En anekdot från 9/11 är det otroligt höga ljudet och dammolnen som orsakades, där öronproppar kom till användning och kläder för att täcka mun och näsa.

Det är alltså inte komplicerat, men det kan göras hur komplicerat som helst. Allt är en avvägning mellan kapacitet man vill ha kontra vad man tycker det är värt att bära med sig. 

Bilden visar Uppdragssäcken som under en tid fanns tillgänglig på jägarförbanden. Den låg överst i ryggsäcken och kunde snabbt tas bort och bäras för kortare uppdrag. Den innehöll i princip ammunition, mat och förstärkningsplagg för 24 timmar, oavsett årstid. 

Vi gjorde en nyversion av den för några år sedan, som snabbt sålde slut, men en uppföljare är på gång – tillverkad i Ukraina.

Redan när vi skrivit klart det här så inser vi att det finns mycket mer att skriva och vi kommer att köra en fördjupning framöver.

Screenshot

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway