DITT PERSONLIGA NÄTVERK KAN VARA AVGÖRANDE FÖR DIN BEREDSKAP

Du behöver inte ha fickorna fulla av pengar för att styra upp dina förberedelser. 

Det finns åtskilliga exempel på människor som klarat sig helskinnade från kniviga situationer för att de har ett nätverk av folk som är beredda att hjälpa till när det behövs. 

DU KÄNNER SÄKERT TILL DEN DÄR PERSONEN som på något märkligt sätt alltid lyckas komma ur besvärligheter bara genom att snacka eller råkar känna någon som löser det hela med ett telefonsamtal. 

För några är det en hel livsstil att bygga upp ett förtroendekapital och vara till ömsesidig nytta för andra. Ordspråket “Vill du gå snabbt, gå ensam. Vill du gå långt, gå med andra” beskriver bra vad det handlar om. 

Ett utvecklat socialt nätverk kan vara nyckeln till att få en situation som gått överstyr att återgå till det normala igen. 

Kriser är ofta lokala eller regionala och har du redan ett socialt nätverk kommer du få större handlingsfrihet än om du agerar på egen hand. 

Ett av dina starkaste kort när det går åt skogen är att veta vilka du kan räkna till den skara som hjälper varandra. Det kan vara grannar, vänner, jobbarkompisar, släktingar – eller något så enkelt som att alltid hälsa på städpersonalen på jobbet, som en dag kanske står där med huvudnyckeln när du själv inte kan ta dig in eller ut. 

Några kallar det karma, andra kallar det för sunt bondförnuft och gott uppförande. 

Ju längre du kommer i dina förberedelser desto större kan ditt behov bli att bolla dina tankar med någon. Det är sällan vi sitter på alla svaren själva, och det är alltid nyttigt att höra hur andra ser på sin vardag. 

Att människan på extremt kort tid kommit att bli den dominerande arten på jorden beror delvis på vår förmåga att kommunicera och samarbeta. Vi har en lång historia av att självorganisera oss, vilket gjort oss helt överlägsna. Det är precis vad som händer när det krisar, då jobbar vi tillsammans för att lösa problemen. 

Det är en myt att det spontant uppstår anarki vid kriser och konflikter. Titta bara på de samhällskriser som inträffat i Sverige eller på konflikter runt om i världen. Även i fullskaliga krig tar det inte lång tid innan en ny normalbild infinner sig. 

Vi är i den här världen tillsammans, oavsett om vi vill det eller inte. Det är tillsammans vi blir starkare, så ta redan nu en titt runt omkring dig. Vilka skulle du kunna hjälpa, och vilka skulle du se som naturliga att samarbeta med i en eventuell kris? 

Hitta personer som lyfter dig, som kompletterar dig och ökar din handlingsfrihet. Det gäller inte bara vid en eventuell kris, utan minst lika mycket i resten av livet för att du ska kunna leva mer som du vill. Fundera också på om du umgås med rätt personer. Finns det folk som inte vill att du ska ha den handlingsfrihet du själv strävar efter? 

”Du är snittet av de fem människor du umgås mest med.” Du har säkert hört det förr och det ligger mycket i uttrycket. Hur du mår, hur du lever och hur du tänker. Om de flesta du känner spelar innebandy är sannolikheten stor 

Vill du gå snabbt, gå ensam.
Vill du gå långt, gå med andra. 

att du också gör det. Om de flesta du känner är vegetarianer är det inte orimligt att du själv föredrar vegetarisk kost. Det här gäller även för vilka idéer du matar din hjärna med. Blir du utmanad att hela tiden bli bättre och är upp- skattad, eller finns det personer som trycker ner dig? Hur det än är så se till att du umgås med människor som ökar din handlingsfrihet. 

Idag finns en uppsjö med möjligheter att välja vilka som kan påverkar en positivt, inte minst på distans tack vare poddar, ljudböcker, böcker och personligheter i sociala medier. Välj hur du vill tänka och sen letar du rätt på de personer som du tycker har en vettig inställning till livet i största allmänhet. 

Det här är ett av kapitlen i boken Alltid Före. Boken som sålt i över 5000 exemplar ger dig en praktiskt användbar introduktion till beredskap och förhoppningsvis ett liv som du styr över på egen hand. 

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway