Träning för att öka din handlingsfrihet och motståndskraft

Näst efter ditt mindset är det din fysik som sätter ribban för hur mycket du orkar med. Det är verkligen något man har med sig i en krissituation. 

FÖR ATT MÅ BRA I VARDAGEN och kunna ta smarta beslut spelar hälsan stor roll, där sömnen och kosten är lika viktiga som träningen. 

När dessa tre delar samspelar blir vardagen mer balanserad. Vi känner oss lyckligare och säkrare, och förmågan att prestera mentalt ökar. 

Nuförtiden är det knappast kontroversiellt att leverera påståendet att träning påverkar positivt på alla plan. Det är till och med så att läkare skriver ut träning på recept istället för mediciner. 

Det här kapitlet kommer inte att handla om hur du ser snygg ut på bad- stranden. Det handlar inte heller om dieter eller snabba lösningar. Det kommer däremot att ge ett helikopterperspektiv över vilken mix av träning som passar dig och som kan göra livet enklare och bättre. 

För att öka din handlingsfrihet behöver din kropp kunna lyda order. Du vill ha marginalerna på din sida. Du vill kunna fatta rätt beslut i en stressad situation. Har du familj och barn vill du ha förmågan att kunna leverera, till exempel avlasta dem fysiskt om ni behöver förflytta er. 

I grund och botten handlar det om att leva ett långt och rikt liv där du sätter dig själv i förarsätet. 

Det är ingen slump att vi sedan en tid tillbaka ser näringslivstoppar som är medvetna på det här området och är mer eller mindre elittränade. Det är stor skillnad på hur det såg ut i företagsledningar och i styrelserummen förr i tiden. 

För att orka med hög belastning gäller det att träna och avsätta tid för sömn och återhämtning. 

Förutom att en tränad kropp syresätts bättre så ger den också en ökad själv- känsla. En del har på ett omänskligt sätt en hög energinivå, oavsett om de tränar eller inte. Andra ger sig fan på att öka sin energinivå. Genom träning, kost och bra sömn. 

SÖMNEN 

För att kroppen ska orka och hjärnan fungera behöver vi sova bra. Då får tan- karna chans att vila och musklerna återhämtar sig. 

Under kortare perioder kan vi klara oss med mindre eller till och med ingen sömn, men för att leva friskt och länge är det viktigt med regelbundenhet. Det är när vi själva loggar ut som immunförsvaret loggar in och gör jobbet med att stärka kroppen. 

Efter en god natts sömn är det lättare att vakna och känna sig på bra humör. Vår inlärning fungerar bättre och minnet byggs upp. Sömnen gör också att vi klarar stress bättre, har lättare att fatta genomtänkta beslut och stärker förmågan att lösa problem. 

Att av olika anledningar slarva med sömnen innebär en rad negativa effek- ter. På kort sikt kan det innebära koncentrationsproblem, olustkänslor, huvud- eller annan fysisk värk. På lång sikt förstärks problemen, och komplikationer kan tillstöta. Vi löper också större risk att råka ut för olyckor. 

Det finns massor av möjliga aktiviteter för att komma i form och att hålla sig kvar. Här är några träningsformer som dessutom ger dig en extra dimension av kunskap som kan komma till nytta vid situationer utöver det vanliga. All träning är bra träning, och allra bäst är den aktivitet du tycker är kul. 

SIMNING 

Sverige har en lång kust, många sjöar och vattendrag . Att bada och simma är naturligt. Utöver att vara en effektiv och skonsam träning för nästan hela 

kroppen är det samtidigt en viktig egenskap för att känna sig trygg i vatten, och inte minst utgör det grunden för livräddning. Tack vare alla simhallar går det att träna året runt. På egen hand eller organiserat. 

KAMPSPORT 

Den första och enklaste regeln för att klara sig ur ett handgemäng är att försöka hålla sig borta från platser och situationer som kan resultera i slagsmål och våld. Skulle det ändå hända så spring därifrån! Det finns ingen skam i att värna din hälsa och att ta hand om det enda liv du har. Blir du trängd kanske du inte har något annat val än att slåss. Då finns det 

ingen annan träning som ger dig bättre förutsättningar att lyckas än någon form av kampsport. Skulle det gå så långt att det står mellan din eller en angripares hälsa eller t o m liv ska du inte hålla tillbaka. Se till att du så snart som möjligt kommer helskinnad därifrån. Du kommer dessutom att ha juridiken på din sida i form av nödvärnsrätten som medger att du, för att skydda eller rädda dig själv och andra, får skada den som anfaller dig, så länge du inte går till överdrift. 

All form av kampsport är bra, men ju mer praktisk den är, desto bättre går den att applicera på verkliga situationer. Har du fullkontakts-sparrat kommer du lättare att kunna avgöra vem du har att göra med. Är motståndaren större, mindre, eller har längre räckvidd eller är snabbare? 

Träningenkanocksågedigbättreförutsättningarattiförvägläsaavensitu- ation gällande vem eller vilka som kan utgöra verklig fara? 

Mixed Martial Arts, kanske mer känt som förkortningen MMA, är en fantastisk blandning av stående fight och markkamp. Här vävs flera tekniker samman hämtade från till exempel Muay Thai och brasiliansk Jiu-jitsu för att ge dig en bred repertoar. 

Krav Maga är ursprungligen ett israeliskt militärt närstridssystem som är ytterst praktiskt orienterat. Utformad för att nå snabba avslut så att du inte fastnar i ett handgemäng längre än nödvändigt. Kanske särskilt lämplig för kvinnor och alla som inte har storleken och råstyrkan för sig. 

LÖPNING

Du är inte beroende av några öppettider, och behöver inte ha investerat i något dyrt träningskort. Det enda du behöver är ett par bra skor. Löpningen har fullkomligt exploderat som sport, och det är ett effektivt sätt att snabbt nå resultat i träningen. 

Samtidigt som du tränar ben och bål får du bättre flås som ökar syreupptag- ningsförmågan. Löpning gör att all annan träning blir enklare och du återhämtar dig snabbare. 

Många som kör längre pass upplever också att hjärnan får koppla av och att tankarna samlas efter en arbetsdag. 

Den praktiska nyttan med löpning är att du snabbare kan förflytta dig kortare eller längre sträckor. Du kan ta dig ifrån en hotande fara eller springa ifatt och rädda någon. Redan friheten att nå långa sträckor till fots utan att vara beroende av något annat transportmedel är mycket värt. 

Med en lätt packning på ryggen får du lite mer motstånd och kan även ta med saker som underlättar och förgyller träningen. Pausa, drick vatten och byt strumpor för att sedan fortsätta en stund till. 

HÖGINTENSIV TRÄNING 

En annan träningsform som vuxit enormt är den högintensiva träningen där både styrka och kondition maxas. De flesta av oss har åtminstone hört talas om Crossfit som för många närapå blivit till en sorts religion. 

Det är funktionell träning rakt igenom. Du använder kroppen, redskap och vikter som gör dig stark i grunden. Du bygger din kropp inifrån och använder över tid nästan varenda muskel som finns. Sjukt jobbigt men också otroligt belönande. 

För att underlätta och minska skaderisken är det bra att ha med sig en grundfysik innan man går igång med högintensiv träning. 

DET ÄR ENKLARE ÄN DU TROR 

Din egen fysik är faktiskt den absolut enklaste ekvationen att få ihop, och det handlar inte om att bygga ett välsvarvat yttre, utan om att regelbundet öka sin styrka och kondition. 

Du kan påverka varenda steg i din utveckling. Du är i princip inte beroende av någon annan person eller träningslokal (även om det såklart underlättar). 

På nätet finns många källor. Till exempel är Youtube fyllt till brädden med uppslag, tips, inspiration och övningar. 

Men vänta inte. Kör igång bara, för annars blir det kanske aldrig av! 

Är du redan igång så var gärna nyfiken på flera, nya sporter. Vi människor utvecklas som allra mest när vi gör något vi inte är bekanta med. Det mesta känns obekvämt i början, men kroppen vänjer sig snabbt. 

Den här posten är en utveckling av ett av kapitlen i boken Alltid Före. Vill du ytterligare öka din handlingsfrihet och motståndskraft så finns boken att beställa här.

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway