rekyl har skänkt nära 2 800 000 kr till veteraner

Foto: Adam Af Ekenstam
Text: Pia Lagergren. Sveriges Veteramförbund

“vi ger fan aldrig upp”

Tre lapplandsjägare på I 22 i mitten av 90-talet. Det är starten på företaget Rekyl – idag Sveriges i särklass största veteranvälgörare.

Rekyl består av Christian, Jon och Daniel. Foto: Adam af Ekenstam

Deras företag syns överallt i veteranvärlden. De har siktat in sig på att sälja produkter. Från Kiruna har de med sig mottot från I 22 In omnia paratus eller Beredd på allt, överallt. Nära 3 miljoner kronor har delats ut i veteranstöd av trion sedan företaget startades 2016.

– I 22 i Kiruna har verkligen format oss. Det var där vi fick lära oss att ”lösa uppgiften – med knappa resurser, reflektion, list och vilja”, precis på samma sätt som i en utlandsmission, säger Jon, vars erfarenheter från BA 02 har präglat en stor del av Rekyls verksamhet. Att vara tacksam för hur bra vi har det i Sverige och att man känner ödmjukhet inför uppgiften som ska lösas. Just ödmjukhet är ett ord som återkommer när man pratar med dessa tre musketörer, passion är ett annat. Organisationer och företag står i kö för att få samarbeta.

Några som har lyckats ta del av guldgossarnas kunskaper är Hemvärnet, VRR, Gula Bandet och Kamratföreningen Lapplands Jägare.

I gruppen för Lapplands Jägare på Facebook gjordes en efterlysning om någon kunde ta fram snygga jackor till jägarkamraterna. Det var så de fann varandra. Via passionen och engagemanget att göra produkter för en sammanhållen grupp. Vips så hade grabbarna åtagit sig att fixa olika profilprodukter till jägarkamraterna. Det blev starten till Rekyl som sakta men säkert blivit vad det är idag.

Företaget bildades utan bankgarantier, kontor eller lån.

På Google Meet satt killarna långt in på nätterna och bollade idéer om olika produkter och kollektioner som skulle tas fram. Vid datorn började olika designer till jägarkamratern  att få form.

– Ja vi tog helt klart risker när vi startade och från första början kände vi att det vi producerar ska generera vinst som vi kan ge tillbaka, säger Daniel. – Vårt uppdrag är att ge support till bröder och systrar som får jobbet gjort och bidra till ett starkare samhälle. Vi vill hylla veteraner för alla förtjänstfulla insatser utomlands.

Det märks att de är otroligt samspelta samtidigt som de har starka och helt olika personligheter. Som de tre musketörerna.

Rekyls kaffe är en omåttlig populär produkt. Foto: Adam af Ekenstam

Efter succén med klädkollektionen till Lapplandsjägarna hörde Hemvärnet av sig och ville ha en t-shirt till sin kampanj ”Uniform på jobbet- dagen”. Av praktiska skäl är det många som inte kan bära hemvärnsuniformen i sitt civila yrke och därför togs en t-shirt fram.

På initiativ av rikshemvärnschefen Stefan Sandborg gick överskottet från Hemvärnets t-shirt till SVFs veteranstöd och på Veterandagen 2019 mottog SVFs ordförande Sverker Göranson den första checken till förbundet.

Veterandagen 2019 Foto: Veteranfoto

Samarbetet Rekyl + Gula Bandet var igång och ledde till ett designsamarbete.
Rekyl tog i somras fram en kollektion med GulaBandet-produkter som säljs på rekyl.org. Vinsten går oavkortat tillbaka till SVFs veteranstöd.

– Vi ser ett långsiktigt samarbete med Gula Bandet och har många fler produkter på gång. Närmast är en mugg som har efterfrågats av många medlemmar säger Jon.

Just nu är vi mitt uppe i ett designsamarbete med företaget Snigel och håller på med att ta fram en ny version av Stridssäck 90 som alla jägare känner igen. Säckens form och utförande har vi arbetat fram med våra följare och kommer snart till försäljning i vår webshop säger Christian.

Som sociala entreprenörer är Rekyls sociala medier den ultimata marknadsföringskanalen där de hela tiden interagerar med sina följare, kunder och fans. Bara på Instagram har de nästan 50.000 följare som hela tiden kommer med tips om produkter trion bör ta fram. De är även aktiva på LinkedIn och Facebook.

Med deras bakgrund som jägarsoldater ligger fysiska utmaningar killarna varmt om hjärtat. – Vår livsstil är träning och så föddes Rekyl Atlet, en kollektion med träningskläder.

Atletkollektionen blev startskottet för tävlingen ”Para Endurance Race” den civila versionen av Örnmarschen, ett samarrangemang med fallskärmsjägarna berättar Daniel. En årligen återkommande tävling i Karlsborg med deltagare från hela landet. Årets tävling hålls 17-19 september och är redan fullbokad.

Foto: Jonas Wall

Bäst mår denna trio ute i skogen.

De tillbringar många nätter ute under stjärnorna med ett enkelt vindskydd och öppen eld, ju kallare och snöigare desto bättre. – Ute i naturen föds våra bästa idéer, säger Jon. Lika mycket som guldgrabbarna brinner för att få folk att röra på sig uppmuntrar de hela tiden sina följare att boosta sig med pannben! ”Ge fan aldrig upp” är deras devis som syns på allt från kaffekoppar till mössor.

Foto: Stig Bergman

– Vi försöker göra det bästa vi kan, med det vi har

– Vi har höga krav på kvalité, och är väldigt noga med våra inköp och vilka vi handlar ifrån. I Västerås har vi vårt lager. Från lagret packas och skickas det ca tusen försändelser per månad och volymerna ökar stadigt, vi har lite växtvärk och det är extra utmanande att ge bort pengar samtidigt som vi växer säger Daniel.

– Nu har vi precis anställt en person, han var en kund till oss som vi började snacka med på sociala medier och idag är han vår enda heltidsanställda, vi tror på att rekrytera i kundledet, de är ju redan förtrogna med vår mission och stöttar den. Genom åren har vi också haft och har fortfarande veteraner som arbetar ideellt med att packa försändelser.Foto: Adam af Ekenstam

Att volontära ett par timmar på vårt lager är deras sätt att ge tillbaka till veterankollektivet precis som vi gör berättar Jon. – Vi får hela tiden bekräftelse på att vi gör rätt saker och det är en skön känsla. När vi har varit med på Veterandagen och olika regementsdagar har folk kommit fram och tackat. Det är otroligt peppande att få träffa våra kunder i verkliga livet eftersom vi till 99% av vår Rekyltid sitter bakom en skärm.

Samarbeten är Rekyls styrka, att växa med andra som jobbar mot samma mål.
Som kvitto på deras insatser tilldelades Jon och Daniel 2018 SVFs medalj BNBB Brons.

– Utmärkelsen var ett erkännande på det vi alla känner, samhörighet och stolthet säger Jon. Och veterankollektivet känner tacksamhet tillbaka då grabbarna i vintras sprängde miljongränsen till veteranstöd.

Ge fan aldrig upp” hälsar de tre musketörerna. Rekyl ger aldrig upp, de siktar bara högre.

Rekyl
You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway